Сваке године морамо поново да се вакцинишемо против грипа. Хајде да сазнамо зашто би требало да се вакцинишете против грипа сваке године гледајући карактеристике вируса грипа и како спречити и лечити грип.


Сезона вакцинације против грипа је сада стигла. Ових дана често чујемо у вестима да би грип могао да постане велика епидемија. Ако се вратимо неколико година уназад, било је време када је цео свет био погођен свињским грипом. На овај начин, болест која се зове грип је тихо укорењена у нашим животима. Међутим, уобичајена перцепција грипа је да је то само тешка прехлада. Сада, хајде да научимо о превенцији и лечењу грипа, који је репрезентативна вирусна заразна болест.

Грип, или грип, је вирусна болест. Стога, да бисмо објаснили грип, не можемо избећи објашњење вируса. Да бисмо што једноставније објаснили вирус, вирус је маса органске материје која садржи специфична упутства. Ова конкретна команда се може сажети у два дела. "Повећајте број!" “Широко шири!” Инструкције потребне за спровођење ове две инструкције су забележене у секвенцама молекула нуклеинске киселине, а ови језгро молекула нуклеинске киселине су окружени капсидом направљеним од протеина. Ово је најосновнија структура вируса.

Грип, који је објашњен у овом чланку, такође је болест заражена вирусом грипа. Вируси грипа се могу широко класификовати у грип А, Б и Ц, а тип који се најчешће среће је тип А. Вероватно сте у вестима чули имена вируса као што су Х1Н1 или Х5Н1, а то су грип типа А. У овом називу, Х (хемаглутинин) и Н (неураминидаза) се односе на специфичне протеине садржане у капсиду горе описаног вируса. Постоји 18 типова Х и 11 типова Н, респективно, а њихова комбинација одређује тип вируса. То јест, теоретски, постоји 198 типова вируса грипа А.

Може ли познавање врсте вируса помоћи у превенцији грипа? Једна од најчешћих ствари које чујете о грипу је да морате поново да добијете вакцину сваке сезоне грипа. Познато је да је то зато што вируси грипа брзо мутирају, постајући потпуно другачији сој у року од годину дана. Али ово је само делимично тачно. Други разлог зашто је ревакцинација неопходна је тај што не знамо која врста вируса ће преовладавати. Као што је раније објашњено, може постојати 198 различитих типова вируса грипа А. Међу њима постоји око 10 врста које се углавном преносе на људе. Који од ових вируса ће преовладавати може се знати тек када је сезона грипа неминовна, а грип се мора припремити у складу са тим како би се спречио грип. У ствари, пандемија грипа која се догодила у пролеће 2015. је изазвана управо овим нетачним предвиђањем. Из тог разлога, чак и ако је иста врста преовлађујућа, она након годину дана мутира у сој који се значајно разликује од оригиналног вируса, па је ревакцинација против грипа неопходна сваке године.

Упркос политици вакцинације, не постоји година у којој нема случајева грипа. Стога су развијене не само вакцине, већ и многи третмани против грипа. Најрепрезентативнији третман је Тамифлу. Тамифлу је лек толико ефикасан да амерички ЦДЦ препоручује давање у року од 48 сати за пацијенте са високим ризиком од развоја компликација. Овај Тамифлу делује на Н протеин претходно описаног вируса грипа. Улога Н протеина је да помогне вирусу да се умножи и потом ослободи из ћелије, а Тамифлу спречава даље ширење вируса инхибицијом овог процеса.

Као такви, принципи превенције и лечења грипа, вирусне болести, засновани су на научним карактеристикама вируса грипа. Ово се не односи само на болести као што је грип, већ и на све болести од којих се људи могу заразити. Због тога је за развој медицине неопходан напредак у базичној науци.